ÚJDONSÁGOK

Oldal 1 ennyiből: 11  > >>

Miocén Parkunk 2015. március 1-én újra kitárja kapuját.
2014. október 31-én a Miocén Park ideiglenesen bezárta kapuit a látogatók előtt. Az értékmegőrző téliesítő munkálatok elkezdődtek, hogy a megújult Ősmaradványok 2015. márciusában újra pompájában fogadhassa az érdeklődőket.
A 70 éve védetté nyilvánított Miocén Parkot thaiföldi szakértők látogatták meg szeptember elején. De a nyomok a messzi Ázsiától tovább is vezetnek. Régmúlt nyomaiban gazdagodott a terület és Nap kertje kiállítás köszönti az őszt a fogadóépületnél. Szeptember 27-én pedig ingyenes  jubileumi emléknap tiszteleg a 70 éves védettségnek.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Muzsikál az Erdő Alapítvány közös rendezésében a Miocén Park zenéje életre kélt amikor a  Mátrai Művészeti Napok az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál újra hallatta dallamát. A rendkívüli rendezvényre 2014 június 30-án, hétfőn került sor.

Ősállatok lábnyomai


A geológiai tanösvény középső szakaszán bukkan felszínre az a lábnyomos homokkő, melyen páratlan értékű pillanatfelvételek, ősállati nyomok maradtak hátra. Ez idáig, közel 2 ezer m2 felületen, 11 gerinces állatfaj 3 ezer lábnyomát sikerült beazonosítani, de az ősorrszarvú, őz, szarvasfélék, ragadozók és madarak lábnyomai mellett egyéb nyomfosszíliák is iszapba kövültek. Az ipolytarnóci rétegek előfordulása a világ egyik leggazdagabb komplex lábnyomos lelőhelye!Madarak
Ornithotarnocia lambrechti Kordos, 1985 (1)
Aviadactyla media Kordos, 1985 (2)
Tetraornithopedia tasnadii Kordos, 1985 (3)
Passeripeda ipolyensis Kordos, 1985 (4)

Emlősök
Bestiopeda maxima Kordos, 1985 (11)
Bestiopeda tarnocensis Vialov, 1985 (7)
Carnivoripeda nogradensis Kordos, 1985 (5)
Mustelipeda punctata Kordos, 1985 (6)
Rhinoceripeda tasnadyi Vialov, 1966 (10)
Megapecoripeda miocaenica Kordos, 1985 (8)
Pecoripeda hamori Vialov, 1986 (9)

Nem árt tudni, hogy a latin elnevezések nem az állatok nevei, mert végződései - a nyomfosszíliák nevezéktanát követve - lábnyomokra utalnak. Így például a Bestiopeda név jelentése bestia, szörnyeteg lábnyoma. ( A párhuzamos nevezéktant követve a filmsztárrá előlépett Tyrannosaurus lábnyomának tudományos neve Tyrannosauripus. A tradíció során kialakult gyakorlat magyarázata az, hogy ritka az olyan lelet együttes, ahol a lábnyom mellett ott van a csontváz is, de a pontos beazonosítás hiányában is nevet kell adni a leletnek, a nyomfosszília is kövület. De mi sem menekülhetünk, világunkban mindenki és minden be van sorolva.)
  • Kövesedett fák