ÚJDONSÁGOK

Oldal 1 ennyiből: 14  > >>

2015. november 17-én, az UNESCO párizsi tanácskozásán UNESCO kategóriaként ismerték el a Globális Geoparkok Hálózatát. A Novohrad-Nógrád Geopark 2010 óta tagja a hálózatnak.
2015. október 24-én több jeles esemény is volt az Ősmaradványoknál. Termelői piac és kézműves vásár, rackapörkölt főző verseny és darts bajnokság izgalmai táplálták a forradalmi hevületet.
2015. október 8-án Némethné Jancsi Ilona különleges kiállítása nyílt az Ősfenyő belépő Fogadóépületben.
A nagy fehér cápa gigantikus ősének fiatal példánya szeptember elején visszatért Ipolytarnócra.

Ősállatok lábnyomai


A geológiai tanösvény középső szakaszán bukkan felszínre az a lábnyomos homokkő, melyen páratlan értékű pillanatfelvételek, ősállati nyomok maradtak hátra. Ez idáig, közel 2 ezer m2 felületen, 11 gerinces állatfaj 3 ezer lábnyomát sikerült beazonosítani, de az ősorrszarvú, őz, szarvasfélék, ragadozók és madarak lábnyomai mellett egyéb nyomfosszíliák is iszapba kövültek. Az ipolytarnóci rétegek előfordulása a világ egyik leggazdagabb komplex lábnyomos lelőhelye!

2014 végén a geológiai tanösvény mentén ez idáig ismeretlen vizes biotóp faunájának őséletnyomaira találtak, a fauna lista várhatóan további 5-6 gerinces taxonnal bővül majd, a tudományos vizsgálatok dr. Kordos László vezetésével folytatódnak.

Madarak
Ornithotarnocia lambrechti Kordos, 1985 (1)
Aviadactyla media Kordos, 1985 (2)
Tetraornithopedia tasnadii Kordos, 1985 (3)
Passeripeda ipolyensis Kordos, 1985 (4)

Emlősök
Bestiopeda maxima Kordos, 1985 (11)
Bestiopeda tarnocensis Vialov, 1985 (7)
Carnivoripeda nogradensis Kordos, 1985 (5)
Mustelipeda punctata Kordos, 1985 (6)
Rhinoceripeda tasnadyi Vialov, 1966 (10)
Megapecoripeda miocaenica Kordos, 1985 (8)
Pecoripeda hamori Vialov, 1986 (9)

Nem árt tudni, hogy a latin elnevezések nem az állatok nevei, mert végződései - a nyomfosszíliák nevezéktanát követve - lábnyomokra utalnak. Így például a Bestiopeda név jelentése bestia, szörnyeteg lábnyoma. ( A párhuzamos nevezéktant követve a filmsztárrá előlépett Tyrannosaurus lábnyomának tudományos neve Tyrannosauripus. A tradíció során kialakult gyakorlat magyarázata az, hogy ritka az olyan lelet együttes, ahol a lábnyom mellett ott van a csontváz is, de a pontos beazonosítás hiányában is nevet kell adni a leletnek, a nyomfosszília is kövület. De mi sem menekülhetünk, világunkban mindenki és minden be van sorolva.)
  • Kövesedett fák